Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Madame Figaro Κύπρου, τεύχος Ιανουαρίου

Τις θεραπείες της Πλαστικής χειρουργικής θα πρέπει να τις διαχωρίσουμε σε χειρουργικές και συντηρητικές, σε αυτές δηλαδή στις οποίες ο ασθενής μας υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, και σε αυτές που χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι που δεν έχουν να κάνουν με το χειρουργικό νυστέρι.
Ακόμη δεδομένης της προόδου της Πλαστικής χειρουργικής θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις θεραπείες σε θεραπείες πρόληψης και θεραπείες αποκατάστασης.
Οι πρώτες έχουν να κάνουν με το να προλάβει κανείς μια κατάσταση και αφορούν κυρίως την ανάπλαση του δέρματος , την ενίσχυση της ελαστικότητας και την βελτίωση της σπαργής του δέρματος και οι δεύτερες με το να διορθωσει ο Πλαστικός μας, κάτι που έχει ήδη εγκατασταθεί ή που προυπήρχε

Ηλικία 16-20
Οι έφηβοι σε αυτή την ηλικία αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα με την ακμή, ή ουλές απο ακμή ή ακόμη και απλή τραχύτητα του δέρματος απο την ακμή. Εκτός απο τη θεραπεία της ίδιας της ακμής ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προσφέρει θεραπείες που έχουν σαν στόχο την βελτίωση, απάλειψη ή ακόμη και εξάλειψη των ουλών όπως και της τραχύτητας του δέρματος.
Τέτοιες θεραπείες είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία , τα λέιζερ, το microdermabrasion και τα χημικά peeling. Μεσοθεραπεία και λέιζερ στηρίζονται πάνω στη διέγερση της φυσιολογικής διαδικασίας παραγωγής κολλαγόνου, ενεργοποιούν δηλαδή τον οργανισμό ώστε μόνος του να παρέμβει και να αρχίσει την επούλωση της περιοχής, την παραγωγή δηλαδή κολλαγόνου. Υπάρχουν επίσης λειζερ τα οποία προκαλούν μηχανική απομάκρυνση των στιβάδων δέρματος, όπως και άλλες τεχνολογίες που επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του δέρματος, το “γέμισμα” των μικρών ουλών, την απάλυνση των βαθυτέρων και την εξάλειψη των πιο επιφανειακών. Η μεσοθεραπεία έχει πιο άμεσα αποτελέσματα, απ ότι το λειζερ, και χρειάζονται τρεις συνεδρίες αρχικά , μία κάθε μήνα για τρείς μήνες και μετά ανάλογα με τις ανάγκες γίνονται επαναλήψεις. Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται σε μία μέχρι τρεις βδομάδες μετά τη πρώτη συνεδρία . Βελτίωση θα παρατηρείται μέχρι και 6 μήνες μετά το τέλος των θεραπειών.
Microdermabrasion και χημικά peeling στηρίζονται στην αφαίρεση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος ώστε το καινούργιο δέρμα που θα παραχθεί, να είναι ελεύθερο σημαδιών και τραχύτητας. Το Microdermabrasion αφαιρεί τις στιβάδες με ένα ηλεκτρικό σβουράκι ενώ το χημικό peeling με ειδικά φάρμακα που προκαλούν επιφανειακό έγκαυμα στο δέρμα ώστε το καινούργιο δέρμα να είναι απαλλαγμένο του προβλήματος. Σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ βαθειά σημάδια. Στις πολύ νεαρές ηλικίες αποφεύγουμε τις δύο αυτές θεραπείες , οι οποίες έχουν τη θέση τους λίγο πιο μετά και αφου περάσει το καθαυτό θέμα της ακμής.

Σε αυτή την ηλικία προσέρχονται στον Πλαστικό χειρουργό νεαροί άντρες και γυναίκες μεσα στην εφηβεία και κυρίως προς το τέλος της, ζητώντας την χειρουργική αποκατάσταση σε προβλήματα όπως ωτοπλαστική ( επέμβαση για πεταχτά αυτιά), ασυμμετρία μαστών- ανισομαστία (περιπτώσεις δηλαδή που οι δύο μαστοί δεν αναπτύσσονται στο ίδιο μέγεθος και σχήμα), αυξητική μαστών, ανόρθωση και σμίκρυνση μαστών.
Με την πλήρη ανάπτυξη του σωματος του κοριτσιού με την ολοκλήρωση της εφηβείας βρισκόμαστε μπροστά στην εικόνα του σώματος την οποία λόγω των γονιδίων μας θα φέρουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας. Αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι δυνατόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με μορφολογικά σημεία του σώματος τα οποία δεν μας ικανοποιούν και είναι εδω στο τέλος της εφηβείας που προσέρχονται τα νεαρά κορίτσια ζητώντας λύση για ανισομαστία (διαφορετικό μέγεθος των δύο μαστών αλλά και σχήμα πολλές φορές), μεγαλομαστία (μεγάλους μαστούς), υποπλασία των μαστών( μαστούς που δεν έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά).
Ακόμη στους νεαρούς άντρες συχνή σε αυτές τις ηλικίες είναι η αντρική μεγαλομαστία. Αυξηση δηλαδή του μεγέθους των μαστών διαφόρου βαθμού, απο μικρή αύξηση μέχρι ανάπτυξης μεγέθους κανονικού γυναικείου μαστού.
Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται μετά την ανάπτυξη του σώματος. Στην Κύπρο προτιμάται η ηλικία των 18 ετών πριν ο νεαρός άντρας υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία..
Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει και σε μικρότερη ηλικία, τις περισσότερες φορές προτιμάται η ηλικία των 5-6 ετών πριν το παιδάκι αρχίσει το δημοτικό σχολείο.
Επίσης σε αυτές τις ηλικίες συναντάται μερικές φορές το αίτημα για ρινοπλαστική λόγω δυσμορφίας μιας μύτης , συνήθως όμως αυτές οι επεμβάσεις γίνονται μετά τα 18.

Στη δεκαετία 20-30
Σε αυτή τη δεκαετία καλό θα ήταν να προλάβει κανείς αυτό που η επόμενη δεκαετία θα φέρει σταδιακά. Μετά τα 26-27 έτη, η φροντίδα με συντηρητικές θεραπείες του δέρματος που έχουν σαν στόχο να ενισχύσουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη τονώνοντας με αυτό τον τρόπο την ενυδάτωση του δέρματος, θα βοηθήσει στη διατήρηση της νεότητας του δέρματος. Τέτοια θεραπεία είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία, ή θεραπεία Vampire όπως μπορεί να τη συναντήσουμε, λόγω της λήψης αίματος απο τον ίδιο τον άνθρωπο. Μετά τη λήψη του αίματος γίνεται ειδική επεξεργασία με ειδικό διαχωριστή που χρησιμοποιείται και φυγοκέντρηση . Στη συνέχεια ενίεται στο πρόσωπο το πλάσμα του αίματος που έχει διαχωριστεί και τα αιμοπετάλια (φυσιολογικό συστατικό του αίματος) που βρίσκονται μέσα σε αυτό διεγείρουν την ανάπλαση του δέρματος. Αυτή τη θεραπεία θα τη συναντήσουμε σε όλες τις ηλικίες, είναι μια θεραπεία που αν την ακολουθήσει κάποιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θα φροντίσει το δέρμα του με τον καλύτερο τρόπο. Γίνεται όπως εξήγησα και προηγουμένως μια συνεδρία καθε μήνα για τρεις μήνες (τρεις διαδοχικές δηλαδή) και στη συνέχεια κάθε έξι μήνες μια επανάληψη. Αυτή η επανάληψη ανα εξάμηνο θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στη ποιότητα του δέρματος. Θα κρατήσει το δέρμα μας σε καλή ενυδατωμένη κατάσταση, θα κάνει ανάπλαση όπου χρειάζεται , θα καθυστερήσει τις ρυτίδες να εμφανιστούν, θα βοηθήσει ακόμη τα διάφορα σημαδάκια που έχει το πρόσωπο σαν αποτέλεσμα της επίδρασης του ήλιου και θα βοηθήσει σε ένα μεγάλο βαθμό και τους μαύρους κύκλους γύρω απο τα μάτια.
Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται σε μία μέχρι τρεις βδομάδες μετά τη πρώτη συνεδρία . Βελτίωση θα παρατηρείται μέχρι και 6 μήνες μετά το πέρας των θεραπειών.

Χειρουργικές θεραπείες αυτής της δεκαετίας είναι η ρινοπλαστική,η αυξητική μαστών και η ανόρθωση μαστών. Μετά την πλήρη ανάπτυξη του σώματος φαίνεται πλέον το μέγεθος που θα έχουν οι μαστοί και που δεν έχει να κάνει με την ηλικία . Ως εκ τούτου μπορούμε να επέμβουμε και να προσδώσουμε αυτό που θα βοηθήσει τη νέα γυναίκα να νιωσει καλυτερα με το σώμα της. Επίσης λιποαναρρόφηση , βραχιονοπλαστική , μηροπλαστική και κοιλιοπλαστική είναι επεμβάσεις που συναντάμε τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη δεκαετία αλλά και στην επόμενη, ειδικά μετα απο βαριατρικές επεμβάσεις, δηλ επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μετά απο την απώλεια των κιλών και τη χαλάρωση που παρατηρείται στο δέρμα έρχονται αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις να φέρουν το σώμα στη φυσιολογική του κατάσταση.

Δεκαετία 30-40
Στις αρχές αυτής της δεκαετίας μπορεί κανείς να προβεί σε κάποιες θεραπευτικές πράξεις με τις οποίες να προλάβει τη δημιουργία των ρυτίδων , ή και να την ελαχιστοποιήσει, οπως είναι η χρήση της βουτιλινικής τοξίνης (botox-dysport-κλπ).
Αυτές οι θεραπείες πρέπει να επαναλαμβάνονται ανα εξάμηνο.
Ακόμη να συνεχίσει ή και να αρχίσει τη χρήση της μεσοθεραπείας είτε είναι αυτόλογη(όπως αναφερθήκαμε στη προηγούμενη δεκαετία) είτε και σαν μεσοθεραπεία με υαλουρονικά, βιταμίνες και άλλα ενισχυντικά της ενυδάτωσης του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα του δέρματος. Επίσης αυτή η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες.

Επίσης στο τέλος αυτής της δεκαετίας μπορούν να γίνουν ενέσιμα όπως υαλουρονικά με τα οποία να αποκατασταθούν τα πρώτα σημεία της χαλάρωσης του δέρματος ή και να καλυφθούν οι πρώτες ρυτίδες.
Τα υαλουρονικά ανάλογα με το είδος τους μπορούν να διαρκέσουν απο 6 μήνες μέχρι και 2 χρόνια και ακόμη κυκλοφορούν στο εμπόριο και κάποια με μεγαλύτερη διάρκεια
Η χρήση των λειζερ μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα και τον τόνο του δέρματος .
Αυτές οι θεραπείες έχουν στόχο να καθυστερήσουν τα πρώτα σημαδια της γήρανσης του δέρματος
Η λιποαναρρόφιση είναι μια επέμβαση για την οποία προσέρχονται κυρίως άνθρωποι αυτής αλλά και της προηγούμενης δεκατίας. Πολλές φορές μετά απο αποφάσεις ανανέωσης του σώματος, απώλεια κιλών, πιο καλή φυσική κατάσταση παραμένουν κάποια σημεία τα οπoία χρειαζονται την επέμβαση μιας τέτοιας τεχνικής για την απόκτηση του επιθυμητού σώματος.
Σε αυτή τη δεκαετία αλλά και στη δεκαετία που θα ακολουθήσει ενδύκνειται και γίνονται συχνά επεμβάσεις οι οποιες έχουν να κάνουν και με τις αλλαγές στο σώμα που επιφέρουν οι εγκυμοσύνες. Τέτοιες είναι η ανόρθωση μαστών ( μετα τη χαλάρωση που συμβαίνει), η αυξητική μαστών ( μετά το «αδειασμα» που παρατηρείται), η κοιλιοπλαστική ( μετά απο τη χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων με τις αλλαγές του σώματος)

Ηλικία 40-50
Αυτή η δεκαετία χαρακτηρίζεται απο την μείωση της παραγωγής του κολλαγόνου και απο την έναρξη της γήρανσης του δέρματος. Η μειωμένη παραγωγή του κολλαγόνου θα επιφέρει μείωση της ελαστικότητας του δέρματος. Αυτό που χαρακτηρίζει την δεκαετία των 40 είναι το σταδιακό «κρέμασμα» του προσώπου, και η προοδευτική ατροφία των διαμερισμάτων του λίπους του προσώπου
Η κατάργηση της ρυτίδωσης μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση
βουτιλινικής τοξίνης (botox-dysport-vistabel)
Η χαλάρωση των ρινοπαρειακών ρυτίδων μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού, όπως και το γέμισμα των ρυτίδων του προσώπου. Συχνά χρειάζεται ο συνδιασμός και των δυο για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Μια καινούργια θεραπεία τη οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας και έρχεται να μας δώσει πολλές υποσχέσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και των ρυτίδων είναι η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα (stem cells). Αυτή είναι μια θεραπεία λίγο πιο επεμβατική η οποία όμως μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Με τοπική αναισθησία παίρνουμε λίγο λίπος ή ένα κομματάκι ιστών απο κάποια περιοχή του σώματος μας, το φυγοκεντρούμε σε ειδικό και πάλιν εργαλείο διαχωρισμού, και στη συνέχεια επανατοποθετούμε το ρευστοποιημένο λίπος ή ΤΟΝ ορρό ο οποίος φέρει τα βλαστοκύτταρα, στις περιοχές που θέλουμε να γεμίσουμε και να αναπλάσουμε. Θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά την ανάπλαση όσο και το ταυτόχρονο γέμισμα των ρυτίδων μας απο τη δεκαετία των 40 και πάνω. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο όσο αφορα το γέμισμα και όσον αφορά την ανάπλαση η οποία αρχίζει περίπου σε μία βδομάδα μέχρι και έξι μήνες. Η θεραπεία γίνεται μία φορά και μπορεί να επαναληφθεί όταν χαλαρώσει πάλι το δέρμα με το πέρασμα του χρόνου, όσες φορές χρειάζεται

Σε αυτή τη δεκαετία οι περιοχές γύρω απο τα μάτια αρχίζουν να χαλαρώνουν και πρωτοεμφανίζεται η ανάγκη για βλεφαροπλαστική.
Αυτή είναι και η πρώτη επέμβαση που ζητάει κανείς σε αυτή την ηλικία, βλεφαροπλαστική του άνω και κάτω βλεφάρου(το αίτημα για το κάτω βλέφαρο συνήθως εμφανίζεται λίγο πιο μετά, εκτός απο κάποιες περιπτώσεις που συνυπάρχει εξαρχής).
Σε αυτή την επέμβαση αφαιρείται το επιπλέον δέρμα που είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης, όπως επίσης και το λίπος που προκαλεί το ¨σακκούλιασμα¨των βλεφάρων. Μια επέμβαση που δεν αφήνει σημάδια και που βοηθά στο να γίνει το βλέμμα πιο λαμπερό διότι απελευθερώνεται απο το επιπλέον δέρμα .
Οπως είπαμε και προηγουμένως οι κυριότερες επεμβάσεις που γίνονται πέραν της περιοχής του προσώπου σε αυτή τη δεκαετία είναι αυξητική μαστών, ανόρθωση μαστών, σε συνδιασμό ή και όχι με σμικρυνση, κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση.

Ηλικία 50-60
Σε αυτή τη δεκαετία συνήθως φαινόμαστε μεγαλύτεροι απο ότι νιώθουμε και αυτό φαίνεται πολύ κυρίως στο πρόσωπο. Πιο βαθειές ρυτίδες έχουν παρουσιαστεί στο πρόσωπο, το «κρέμασμα του προσώπου» είναι πολύ πιο έντονο. Το δέρμα του λαιμού χαλαρώνει και έρχεται τώρα και το κρέμασμα , όπως και πολλες φορές το διπλοσάγονο.
Αυτό που επίσης συμβαίνει είναι να χάνεται όγκος απο τα μάγουλα, τις κροταφικές περιοχες και απο τις περιοχές πάνω απο τα φρύδια.
Οι συντηρητικές μέθοδοι για τις οποίες μιλήσαμε , θεραπεία με βλαστοκύτταρα (stem cells) , μεσοθεραπεία, υαλουρονικά κλπ σίγουρα βοηθούν στη βελτίωση όλων αυτών και κυρίως αν έχουν αρχίσει οι θεραπείες έγκαιρα.
Θα πρέπει να συνεχίσουν όλες οι θεραπείες ανάπλασης για τις οποίες μιλήσαμε προηγουμένως ωστε να τονώνεται το δέρμα και να ενισχύεται σε αυτή τη δύσκολη δεκαετία.
Χειρουργικά είναι η στιγμή που η γυναίκα χρειάζεται το facelift ώστε να μπορέσει το πρόσωπο να ξαναβρεί τη νεανικότητα του
Επίσης η βλεφαροπλαστική είναι μια κατάλληλη επέμβαση για να γίνει αυτή τη χρονική περίοδο

Στις ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες
Στόχος να διατηρήσουμε την ποιότητα του δέρματος και ως εκ τούτου συνεχίζουμε όλες τις θεραπείες αναζωογόνησης και ανάπλασης με stem cells, και συνέχιση των συνεδριών με αυτόλογες μεσοθεραπείες και ενέσιμα, όπως botox και υαλουρονικά

Χειρουργικά συνήθως μπορεί να γίνει επανάληψη της βλεφαροπλαστικής αν έχει προηγηθεί, αν όχι να γίνει για πρώτη φορά, και Facelift.
Πάντοτε λαμβάνουμε υπόψιν τη γενική κατάσταση και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει κάποιος με τη πάροδο του χρόνου ώστε οι θεραπείες μας να είναι οι ενδεικνυόμενες και οι ορθότερες για τον πελάτη μας.

Την σημερινή εποχή, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, και παραμένουν ενεργείς και δραστήριοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου ενδιαφέρονται για την φυσική τους κατάσταση και την εικόνα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύνονται για θεραπείες χειρουργικές η και συντηρητικές ανεξάρτητα απο την ηλικία.

Δρ Γεωργία Κουλέρμου
Πλαστικος Χειρουργός
Αισθητική και επανορθωτική χειρουργική, Ογκοπλαστική χειρουργική
Κέντρο μαστου American medical centre
Ιατρείο Προδρόμου 65 , Στρόβολος Λευκωσία
[email protected]
www.georgiakoulermou.com