Ο μεγαλύτερος αριθμός των μικρών εγκαυμάτων συμβαίνει μέσα στο σπίτι και οφείλεται σε εγκαύματα απο ζεστά υγρά, λάδι, καφές, τσάι, στο τζάμι απο το φούρνο της κουζίνας, το σίδερο του σιδερώματος.

Η σοβαρότητα ενός εγκαύματος εξετάζεται από το μέγεθος, το βάθος και το μέγεθος της επιφάνειας που καταλαμβάνει.

Αν το έγκαυμα είναι ροζ , είναι επιφανειακό, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και στο σπίτι αν η έκταση του είναι μικρή. Αν είναι ξηρό, έχει χρώμα κέρινο, είναι γκρίζο ή και άσπρο ή εμφανίζει φυσαλλίδες, είναι πιο βαθύ και καλύτερα να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό.

Εαν λοιπόν συμβεί ένα μικρό έγκαυμα στο σπίτι θα πρέπει αμέσως να ακολουθήσουμε πρώτες κινήσεις για να το αντιμετωπίσουμε και επίσης να μειωθεί ο πόνος

Βάζουμε: 

Αμέσως κρύο νερο. Βάζουμε το καμένο μας μέλος κάτω απο το κρύο νερο και το αφήνουμε να τρέξει για μερικά λεπτά. Το νερό, αφενός ανακουφίζει από τον πόνο, αφετέρου περιορίζει τη ζημιά.  Αποφεύγουμε να βάζουμε πάγο γιατί μπορεί να χειροτερέψουμε τη κατάσταση.

Δεν βάζουμε γιαούρτι, πατάτα, λάδι, ντομάτα, στάχτη.

Μπορούμε να βάλουμε μια ενυδατική κρέμα και καλύτερα να το κρατήσουμε κλειστό με μια γαζούλα και ένα επίδεσμο.

Αν το έγκαυμα μας είναι μικρό αλλά έχει φυσαλλίδες ή παρουσιάζει το χρώμα που είπαμε πιο πάνω, άσπρο ή κέρινο, καλύτερα να απευθυνθούμε στο γιατρό γιατί μάλλον πρόκειται για πιο βαθύ έγκαυμα και θα χρειαστεί ειδική αντιμετώπιση.

Τα μικρά επιφανειακά εγκαύματα δεν χρειάζονται συνήθως περαιτέρω αντιμετώπιση πέραν της καλής ενυδάτωσης αλλά χρειάζονται προσοχή . Αν περάσουν 3-4 μέρες και δεν υποχωρήσουν, καλό θα είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.