Η μειωτική των μαστών  επιτελείται σε γυναίκες οι οποίες έχουν μεγάλους και ως εκ τούτου πολύ συχνά πτωτικους μαστούς. Τα προβλήματα με τα οποία προσέρχονται αυτές οι γυναίκες  στο πλαστικό χειρουργό είναι, πόνο στην πλάτη και τον αυχένα, ερεθισμό του δέρματος μέχρι κύφωση , και κάτι πολύ συνηθισμένο τα σημάδια στους ώμους από τις τιράντες των στηθόδεσμων

Στόχος της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί αδένας , λίπος και δέρμα, ώστε ο μαστός να έρθει σε ένα φυσιολογικό μέγεθος που να συνάδει με το σώμα και τα χαρακτηριστικά της γυναίκας και ταυτόχρονα να ανορθωθεί στη σωστή του θέση. Σε αυτή την επέμβαση γίνεται ταυτόχρονα και μετακίνηση της θηλής.  Πολλές φορές χρειάζεται να μικράνει και η διάμετρος της θηλής σε γυναίκες που έχουν μεγάλες θηλές.

Πότε γίνεται αυτή η επέμβαση;

Μετά την ανάπτυξη του κοριτσιού δηλαδή μετά την εφηβεία. Είναι σωστό ιατρικά να παρεμβαίνουμε σε ένα μαστό όταν έχει ήδη ολοκληρώθεί η ανάπτυξη του για να μην δημιουργηθούν όποια δήποτε λειτουργικά ή και ανατομικά προβλήματα.

Η γυναίκα μετά το χειρουργείο θα έχει απο ένα σωληνάκι σε κάθε μαστό το οποίο αφαιρείται συνήθως 24-48 ‘ωρες μετά το χειρουργείο.

Θα πρέπει να φορέσει ένα ειδικό στηθόδεσμο για 6 βδομάδες.

Θα μπορεί να γυμναστεί επίσης μετά τις 6 βδομάδες με ασκήσεις που αφορούν το κάτω μέρος του σώματος , όπως επίσης να κάνει περπάτημα και ποδήματο. Ελεύθερα θα μπορεί να γυμναστεί μετά τους τρείς μήνες

Μια ερώτηση που δεχόμαστε πολύ συχνά είναι, αν θα μπορέσει να θηλάσει σε περίπτωση που θα μείνει εγκυος. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να απαντήσει, όπως επίσης δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι μια γυναίκα που δεν έχει χειρουργηθεί θα μπορέσει να θηλάσει.

Η μειωτική μαστών είναι μια επέμβαση που βοηθά τη νέα γυναίκα με μεγάλο και πτωτικό μαστό να αισθανθεί αυτοπεποίθηση και την μεγαλύτερη γυναίκα να ξαναβρεί την εικόνα σώματος που είχε σε νεαρότερη ηλικία.