Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση η οποία έχει σαν στόχο να διορθώσει τα πεταχτά αυτιά. Τα πεταχτά αυτιά εμφανίζονται πολύ νωρίς στην ζωή ενός παιδιού και είναι συγγενούς αιτιολογίας, δηλαδή είναι προγεγραμμένο στο γενετικό υλικό του παιδιού ότι τα αυτάκια του θα αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο που θα είναι πεταχτά .

Πότε θα χειρουργήσουμε τα πεταχτά αυτιά;

Τα παιδια χειρουργούνται συνήθως πριν την έναρξη του σχολείου, περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Ο λόγος που χειρουργούνται τόσο νωρίς είναι για την αποφυγή φαινομένων στο σχολείο που θα επηρεάσουν τη ψυχολογία του παιδιού κυρίως απο τα σχόλια των συμμαθητών του

Επηρεάζει η εγχείρηση την περαιτερω ανάπτυξη  των αυτιών;

Στην πραγματικότητα όχι διότι σε αυτή την ηλικία έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη του χόνδρου των πτερυγίων.

Αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία όπως στην ενήλικη ζωή;

Μπορεί να γίνει σε όποια δήποτε ηλικία, απο μικρή ηλικία μέχρι ενήλικη ζωή , όποτε νιώσει ο ενήλικας έτοιμος για την επέμβαση

Πως γίνεται η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Με  μια τομή η οποία γίνεται πίσω απο το αυτί επάναφέρουμε  τα πτερύγια των αυτιών στη φυσιολογική τους θέση. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να διαμορφώσουμε και το σχήμα των αυτιών εαν χρειάζεται.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με τοπική αλλα και γενική αναισθησία. Στα παιδιά είναι προτιμότερο να γίνεται με γενική νάρκωση.

Αμέσως μετά την ωτοπλαστική τοποθετείται ένας επίδεσμος  γύρω απο το κεφάλι ο οποίος παραμένει μέχρι την πρώτη αλλαγή που γίνεται στις τρεις μέρες. Στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να λουστεί με αντισηπτικό προϊόν και να τοποθετηθεί μια αθλητική κορδέλλα την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιεί μέχρι τις έξι εβδομάδες απο το χειρουργείο.