ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΛΕΡΜΟΥ: Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ

ΑΦΟΡΑ ΜΙΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΣΕ ΠΡΩΙΜΑ ΣΤΑΔΙΑ. Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΑΣΗ, ΕΝΩ ΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

«Αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθούμε τις ελιές μας, να παρατηρούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα και στον χαρακτήρα και, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, να απευθυνόμαστε στον γιατρό»

Την άποψη ότι το μελάνωμα μπορεί να προληφθεί ή και να διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια με την τακτική παρακολούθηση των ελιών που έχουμε στο σώμα μας, είτε αυτές οι ελιές μας συνοδεύουν από τη στιγμή της γέννησης μας είτε εμφανίζονται στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τονίζει μέσω συνέντευξής της στη «Σημερινή» της Κυριακής η Δρ Γεωργία Κουλέρμου, Πλαστικός Χειρουργός, τέως Διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδρύτρια του ιατρείου σπίλων και μελανώματος του ΓΝΛ. Την ίδια ώρα, τονίζει την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των ελιών, καθώς και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, υποδεικνύοντας πως «αν καθυστερήσει η διάγνωση μπορεί να έχουμε μοιραία εξέλιξη για τον ασθενή, λόγω των μεταστάσεων τις οποίες δίνει».

Οι έννοιες

Τι είναι μελάνωμα και καρκίνος του δέρματος; Είναι δύο διαφορετικές έννοιες ή και οι δύο παραπέμπουν στο ίδιο;

Μελάνωμα και καρκίνος του δέρματος είναι δυο κακοήθειες που αφορούν το δέρμα. Επειδή η ονομασία του καθενός έχει να κάνει με την ιστολογική του προέλευση, η οποία είναι διαφορετική, δεν πρόκειται για τις ίδιες ιστολογικά οντότητες και παραπέμπουν σε διαφορετικά πράγματα.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Το μελάνωμα μπορεί να προληφθεί ή και να διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια με την τακτική παρακολούθηση των ελιών που έχουμε στο σώμα μας, είτε αυτές οι ελιές μας συνοδεύουν από τη στιγμή της γέννησής μας είτε εμφανίζονται στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η παρακολούθηση αυτών των ελιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανά εξάμηνο π.χ., θα μας δείξει έγκαιρα την αλλαγή της συμπεριφοράς τους ώστε να αποταθούμε στον γιατρό. Αυτό που έχει σημασία είναι η παρακολούθηση να γίνεται από ιατρό ο οποίος έχει εμπειρία στο θέμα του μελανώματος.

Αντιμετώπιση και έγκαιρη διάγνωση

Από τη στιγμή που παρουσιαστεί, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μελάνωμα;

Η θεραπεία του μελανώματος είναι κυρίως χειρουργική. Η ευρεία εκτομή της βλάβης και ανάλογα με τη σταδιοποίησή του η αφαίρεση του λεμφαδένα φρουρού ή ακόμα και λεμφαδενικός καθαρισμός είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία αρχικά τουλάχιστον.

Πόσο σημαντική κρίνεται η έγκαιρη διάγνωσή του και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την υγεία μας;

Το μελάνωμα αφορά μιαν από τις μεγαλύτερες κακοήθειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο εάν δεν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια. Η έγκαιρη διάγνωσή του οδηγεί στην ίαση, ενώ αν καθυστερήσει η διάγνωση μπορεί να έχουμε μοιραία εξέλιξη για τον ασθενή λόγω των μεταστάσεων τις οποίες δίνει. Δυστυχώς το μελάνωμα δεν είναι ευαίσθητο σε χημειοθεραπείες για προχωρημένα στάδια της νόσου.

Οι σπίλοι

Τι είναι οι σπίλοι και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελιές στο δέρμα μας;

Σπίλοι είναι οι ελιές που εμφανίζονται στο σώμα μας και ανάλογα με το είδος τους μπορεί να πρόκειται για σπίλους οι οποίοι δεν θα δημιουργήσουν ποτέ κάποιο πρόβλημα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν (εκτός αν ενοχλούν αισθητικά) και υπάρχει και η άλλη κατηγορία των σπίλων οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε μελάνωμα, ή εξαρχής να πρόκειται για πρόδρομες μορφές μελανώματος. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθούμε τις ελιές μας, να παρατηρούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα και στο χαρακτήρα και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο να απευθυνόμαστε στον γιατρό. Αλλαγές στη συμπεριφορά του σπίλου που θα πρέπει να μας θορυβήσουν είναι αύξηση ή μείωση του μεγέθους του σπίλου, αλλαγή του χρώματος δηλαδή αύξηση της μελάγχρωσης ή και αποχρωματισμός, εμφάνιση φαγούρας, αιμορραγία του σπίλου και γενικά οποιαδήποτε διαφορετική συμπεριφορά.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και ως συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Frederick, με θέμα: «Μελάνωμα και Καρκίνος του δέρματος: Η Αξία της Πρόληψης και της Έγκαιρης Διάγνωσης». Παράλληλα με την εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση έργων τέχνης της Βούλας Κοκκίνου με τίτλο «Τέχνη έναντι Μελανώματος», εμπνευσμένα από το βιβλίο της Δρος Γεωργίας Κουλέρμου «Κλινική Διαφοροδιαγνωστκή του δερματικού Μελανώματος».

Πηγή